Στόμα Υγεία

Τηλ.: 231 122 2190 | Κίμωνος Βόγα 95, Θεσσαλονίκη, Ντεπώ 546 46 | info@stomaygeia.gr | Επικοινωνία

Τηλ.: 231 122 2190 Κίμωνος Βόγα 95, Θεσσαλονίκη, Ντεπώ 546 46 info@stomaygeia.gr | Επικοινωνία

Τα γναθοπροσωπικά τραύματα οφείλονται συνήθως σε τροχαία ατυχήματα, πτώσεις και ξυλοδαρμούς.

 

Είναι απαραίτητο ΟΛΑ τα τραύματα του προσώπου να εκτιμώνται από Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό. Η πολύπλοκη κατασκευή του σπλαχνικού κρανίου απαιτεί εξειδικευμένη γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας της στοματογναθοπροσωπικής χώρας και είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του γναθοπροσωπικού τραυματία.

 

Κατανόηση του τραύματος προσώπου

 

Η εμφάνιση του τραύματος στο πρόσωπο περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από ένα μεμονωμένο τραυματισμό.

Ένας τραυματισμός στο πρόσωπο είναι σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά επώδυνος για τον ασθενή και απαιτεί έναν χειρουργό που έχει την εμπειρία, την ικανότητα και την κατάλληλη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του γναθοπροσωπικού τραύματος.

Η γνώση της ορθής οδοντικής σύγκλεισης που έχει ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι απαραίτητη για τη σωστή αποκατάσταση σοβαρών γναθοπροσωπικών καταγμάτων.

Τα γναθοπροσωπικά κατάγματα θεραπεύονται συνήθως με ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση με κάποιο σύστημα πλακών οστεοσύνθεσης.

 

Οι συνήθεις τραυματισμοί στο πρόσωπο περιλαμβάνουν:

 

  • Κάταγμα άνω και κάτω γνάθου
  • Σπασμένα οστά του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων του μετώπου, της μύτης, των κόγχων, και των
  • ζυγωματικών
  • Εκγομφωμένα ή μετατοπισμένα δόντια
  • Θλαστικά προσώπου
  • Ενδοστοματικά θλαστικά
  • Τύποι τραύματος προσώπου

 

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι τραύματος στο πρόσωπο στα οποία ο χειρουργός θα πρέπει να έχει άρτια εκπαίδευση: τραύμα μαλακών ιστών ή τραυματισμοί των ούλων και του δέρματος, τα κατάγματα των οστών, και τους τραυματισμούς στα δόντια και του περιβάλλοντος φατνιακού οστού.

 

Α. Οι τραυματισμοί των μαλακών ιστών (δέρματος και βλεννογόνου)

 

Η συρραφή είναι ο πιο κοινός τρόπος θεραπείας για τα θλαστικά τραύματα του προσώπου, αλλά επίσης λαμβάνονται υπόψιν η εμφάνιση του προσώπου ,προϋπάρχουσες ουλές, τα νεύρα του προσώπου, οι σιελογόνοι αδένες και οι εκφορητικοί τους πόροι κ.ά.

 

Β. Κατάγματα

 

Η θεραπεία των καταγμάτων των οστών του πρόσωπου καθορίζεται από τη θέση, τη σοβαρότητα, την ηλικία και την υγεία του ασθενούς.

Η συνηθέστερη θεραπεία για τα κατάγματα των οστών του προσώπου , περιλαμβάνει την ανάταξη και οστεοσύνθεση με τη χρήση mini πλακών και βιδών.

Συχνή επιλογή για τη σταθεροποίηση καταγμάτων των γνάθων είναι η διαγναθική ακινητοποίηση με σύρματα για μια περιορισμένη χρονική περίοδο.

Ένας σημαντικός στόχος της θεραπείας των καταγμάτων του προσώπου είναι η επίτευξη ορθής οδοντικής σύγκλεισης και η διατήρηση της εμφάνισης του προσώπου κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες τομές ή κρύβοντας τις ουλές μέσα σε φυσικές πτυχές του προσώπου, επιτυγχάνοντας έτσι το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Γ. Τραυματισμοί των δοντιών και της φατνιακής απόφυσης

 

Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα δόντι να εκγομφωθεί με αποτέλεσμα να χρειαστεί αντιμετώπιση από Στοματικό και Γναθοπροσωπικό χειρουργό.

Ο χειρουργός είτε θα ναρθηκοποιήσει τα δόντια με σύρματα ή θα συγκολλήσει τα δόντια μεταξύ τους για να παραμείνουν στη θέση τους.

Αν ο τραυματισμός του δοντιού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά μπορεί να καταστεί αναγκαία αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα.

Αν ένα δόντι εκγομφωθεί , τοποθετήστε το μέσα σε γάλα ή φυσιολογικό ορό και φροντίστε να μην καθαρίσετε το δόντι γιατί μπορεί να έχουν παραμείνει πάνω του κομμάτια του περιοδοντικού συνδέσμου.

EnglishRussia