Στόμα και Υγεία

Τηλ.: 231 122 2190 | Κίμωνος Βόγα 95, Θεσσαλονίκη, Ντεπώ 546 46 | info@stomaygeia.gr | Επικοινωνία

Τηλ.: 231 122 2190 Κίμωνος Βόγα 95, Θεσσαλονίκη, Ντεπώ 546 46 info@stomaygeia.gr | Επικοινωνία

7 tips για την εντόπιση του ακρορριζίου

7 tips για την εντόπιση του ακρορριζίου με εντοπιστές

Όσο και να υποστηρίζουν οι εταιρίες ότι οι εντοπιστές ακρορριζίου λειτουργούν σε υγρό περιβάλλον ανεξαρτήτου τι είδους υγρού έχουμε μέσα στο ριζικό σωλήνα (αίμα, πύον, NAOCL κτλ) στην πραγματικότητα όλοι μας βλέπουμε ότι μερικές στιγμές μας δίνουν περίεργες ενδείξεις.

Μερικές συμβουλές από την εμπειρία μου είναι οι εξής:

  1. Μετρήστε πάντα σε στεγνό πεδίο . Έχω δει αρκετά μεγάλη διαφορά και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ο μόνος τρόπος για να πάρεις σωστό εντοπισμό.
  2. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι μόνο τον εντοπιστή ακρορριζίου και πάντα κάνω ακτινογραφία. Ο συνδυασμός νομίζω ότι είναι ο καλύτερος και σωστότερος.
  3. Αν ο εντοπιστής ακρορριζίου σε στεγνό πεδίο παίζει με μεγάλες αποστάσεις σε κινήσεις μόλις μερικά δέκατα του χιλιοστού, αλλάξτε ρίνη και βάλτε την αμέσως μεγαλύτερη και ξαναμετρήστε. Πολλές φορές το πρόβλημα μου λύθηκε κάνοντας αυτή την απλή κίνηση.
  4. Αν τελικά άλλη ένδειξη δείχνει ο εντοπιστής ακρορριζίου και άλλη η ακτινογραφία ένας απλός τρόπος για να πάρετε μια τρίτη ένδειξη είναι ο εξής. Πάρτε ένα κώνο χάρτου και προωθήστε τον στο κανάλι (εγώ συνήθως παίρνω το μέγεθος 10 και σπανιότερα το 15) όσο πιο ακρορριζικά γίνεται αν δεν υπαρχει του διάτρηση ακρορριζίου. Ο κώνος θα βραχεί μόλις περάσει το ακρορρίζιο και θα στραβώσει. Όταν το βγάλετε μετρήστε το στεγνό μέρος του κώνου. Είναι απίστευτο πόσες φορές θα σας σώσει από το δίλλημα αυτό το τρικ.
  5. Αν έχετε δόντι που πρέπει να απονευρωθεί μετά από τραύμα και βάζετε τον εντοπιστή ακρορριζίου και σας δείχνει ότι είστε εκτός ακρορριζίου ενώ ξέρετε ότι είστε εντός είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει κάταγμα στη ρίζα.
  6. Αν χρησιμοποιείτε εντοπιστή ακρορριζίου σε δόντια που απονευρώνετε κάτω από στεφάνη (αν και πολλές εταιρίες υποστηρίζουν ότι και να ακουμπήσουν σε στεφάνες αμαλγάματα κτλ δεν αλλάζουν οι ενδείξεις) και σας δείχνει λάθος ο εντοπιστής κάντε το εξής απλό. Κόψτε ένα μικρό κομματάκι από το προστατευτικό σακουλάκι της χειρολαβής ή της ενδοστοματικής κάμερας και βάλτε το περιμετρικά γύρω από τη κοιλότητα στο ύψος στο στοπ που έχετε στη ρίνη. Το συγκεκριμένο επειδή με έχει σώσει αρκετές φορές το κάνω σχεδόν πάντα από την αρχή σε τέτοιες περιπτώσεις.
  7. Στους άνω γομφίους τω οποίων οι ρίζες είναι κοντά στο ιγμόρειο συνήθως η πρώτη ένδειξη είναι σωστότερη γιατί αν βγείτε μέσα στο ιγμόρειο το πιο πιθανό είναι να σας δείξει ότι είστε ακόμα μακριά από το ακρορρίζιο λόγο δομής.
EnglishRussia