περιοδοντιτιδα και μοριακη δάγνωση για την περιοδοντίτιδα

Μοριακή διάγνωση για την Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση, που αναφέρεται σε παθολογικές καταστάσεις σχετικές με βακτηριακές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις αυτές προσβάλουν τα ούλα, το φατνιακό οστό και τον περιοδοντικό σύνδεσμο. Μια από τις κυριότερες αιτίες της περιοδοντίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή η οποία εκδηλώνεται αρχικά με την μορφή ουλίτιδας. Άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι: το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές σε γυναίκες, ο διαβήτης, ψυχολογικοί παράγοντες και κάποια φάρμακα.

Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης, μερικά από τα συμπτώματα είναι η αιμορραγία, το πρήξιμο, η υποχώρηση ή αποκόλληση ούλων και η απώλεια δοντιών.

Οι επιπτώσεις της περιοδοντίτιδας επεκτείνονται, όμως, και πέρα από τα δόντια και σε ζωτικά όργανα. Μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, όπως ενδοκαρδίτιδες, εγκεφαλικά αποστήματα κ.ά. Πρόσφατα δεδομένα φαίνεται να συνδέουν την ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας με την πρόκληση αυτόματων αποβολών (έως και 7 φορές περισσότερο).

Η περιοδοντίτιδα, όμως, όπως και οι περισσότερες φλεγμονώδεις παθήσεις διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Κυρίως, όσον αφορά τόσο την βαρύτητα με την οποία εκδηλώνονται, αλλά και τον τρόπο εξέλιξης τους. Αυτή η διαφοροποίηση εξαρτάται και από το γενετικό προφίλ του κάθε ασθενή. Σήμερα, υπάρχουν συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις επάνω σε κάποια γονίδια που αποτελούν γενετικούς δείκτες προδιάθεσης για την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας.

Μοριακή Ανάλυση για την Περιοδοντίτιδα

Η Μοριακής Διαγνωστική δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης και ταυτοποίησης 11 παθογόνων βακτηρίων που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα. Η μοριακή ανάλυση παρέχει, επίσης, και την ανάλυση 3 προδιαθεσικών γενετικών δεικτών. Η μοριακή ανάλυση με τον συνδυασμό της μεθόδου αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης και ανάστροφου υβριδισμού υπόσχεται γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Επιτρέπει τη σωστή διάγνωση, επιλογή θεραπείας και τον αποτελεσματικό επανέλεγχο της πορείας της νόσου μετά τη θεραπεία.

Αναλυτικά η μοριακή ανάλυση περιλαμβάνει:

 • Τον έλεγχο της γενετικής προδιάθεσης για την περιοδοντίτιδα.
 • Τη μοριακή ταυτοποίηση 11 περιοδοντικών βακτηρίων (Πηγή):
  Aggregatibacter actinomycetemcomitans
  Porphyromonas gingivalis
  Prevotella intermedia
  Tannerella forsythia
  Treponema denticola
  Peptostreptococcus micros
  Fusobacterium nucleatum/periodonticum
  Campylobacter rectus
  Eubacterium nodatum
  Eikenella corodens
  Capnocytophaga sp.

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό μας άρθρο για την Περιοδοντίτιδα.

Πηγή: analysi.gr

Φροντίδα στα νεογιλά δόντια

Λίγες πληροφορίες…

 • Τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος.
 • Τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα τόσο για τη μάσηση της τροφής όσο και για την ομιλία. Επιπλέον διατηρούν το χώρο για τα μόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν, συμβάλουν στη διατήρηση του σχήματος του προσώπου και διαμορφώνουν ένα όμορφο χαμόγελο.
 • Τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μόνιμων δοντιών. Επίσης μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, όταν δημιουργηθούν φλεγμονές και αποστήματα που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και στο νοσοκομείο.
 • Η σωστή προσέγγιση του παιδιού διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς οδοντιατρικούς ασθενείς με ενδιαφέρον για τη διατήρηση της στοματικής υγείας σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Read more

Τέλος στον πόνο της οδοντιατρικής αναισθησίας!

Σε πολλές οδοντιατρικές εργασίες είναι απαραίτητη η τοπική αναισθησία. Ο ασθενής υπομένει τον πόνο της αναισθησίας αλλά και το ανεπιθύμητο μούδιασμα επι αρκετή ώρα μετά από την επέμβαση. Αυτό του δημιουργεί άγχος στο να επισκευθεί τον οδοντίατρο.

 

Αυτό πλέον σταματάει εδώ. Βάζουμε τέλος στον πόνο της αναισθησίας!

Χάρις στην νέα ηλεκτρονική συσκευή The Wand ο πόνος εξαλείφεται τελείως και τα συμπτώματα του μουδιάσματος διαρκούν σαφώς λιγότερη ώρα.

Η οδοντιατρική εργασία διεξάγεται ανώδυνα, χαλαρά και ευχάριστα για τον ασθενή .

Read more

Νάρθηκας Βρυγμού

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από βρουξισμό και συχνά οι ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται. Βρουξισμός είναι η ακούσια αποτριβή ή σφίξιμο των δοντιών όπου συνδέεται με δυναμικές πλευρικές κινήσεις των σιαγόνων.

Read more

Περιοδοντολογία

Περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος στους ιστούς και σταδιακά παρατηρείται αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του οστού που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών.

Read more

Τεχνητές Οδοντοστοιχίες

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, η αλλιώς «μασέλες» είναι μία κινητή προσθετική εργασία που αντικαθιστά μερικά (όταν πρόκειται για μερική οδοντοστοιχία) με μεταλλικά ή αισθητικά άγκιστρα ακριβείας ή όλα (όταν πρόκειται για ολική οδοντοστοιχία) τα φυσικά μας δόντια.

Read more

1 2 3
Call Now ButtonΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
EnglishRussia