Στόμα και Υγεία

Τηλ.: 231 122 2190 | Κίμωνος Βόγα 95, Θεσσαλονίκη, Ντεπώ 546 46 | info@stomaygeia.gr | Επικοινωνία

Τηλ.: 231 122 2190 Κίμωνος Βόγα 95, Θεσσαλονίκη, Ντεπώ 546 46 info@stomaygeia.gr | Επικοινωνία

περιοδοντιτιδα και μοριακη δάγνωση για την περιοδοντίτιδα

Μοριακή διάγνωση για την Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση, που αναφέρεται σε παθολογικές καταστάσεις σχετικές με βακτηριακές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις αυτές προσβάλουν τα ούλα, το φατνιακό οστό και τον περιοδοντικό σύνδεσμο. Μια από τις κυριότερες αιτίες της περιοδοντίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή η οποία εκδηλώνεται αρχικά με την μορφή ουλίτιδας. Άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι: το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές σε γυναίκες, ο διαβήτης, ψυχολογικοί παράγοντες και κάποια φάρμακα.

Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης, μερικά από τα συμπτώματα είναι η αιμορραγία, το πρήξιμο, η υποχώρηση ή αποκόλληση ούλων και η απώλεια δοντιών.

Οι επιπτώσεις της περιοδοντίτιδας επεκτείνονται, όμως, και πέρα από τα δόντια και σε ζωτικά όργανα. Μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, όπως ενδοκαρδίτιδες, εγκεφαλικά αποστήματα κ.ά. Πρόσφατα δεδομένα φαίνεται να συνδέουν την ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας με την πρόκληση αυτόματων αποβολών (έως και 7 φορές περισσότερο).

Η περιοδοντίτιδα, όμως, όπως και οι περισσότερες φλεγμονώδεις παθήσεις διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Κυρίως, όσον αφορά τόσο την βαρύτητα με την οποία εκδηλώνονται, αλλά και τον τρόπο εξέλιξης τους. Αυτή η διαφοροποίηση εξαρτάται και από το γενετικό προφίλ του κάθε ασθενή. Σήμερα, υπάρχουν συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις επάνω σε κάποια γονίδια που αποτελούν γενετικούς δείκτες προδιάθεσης για την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας.

Μοριακή Ανάλυση για την Περιοδοντίτιδα

Η Μοριακής Διαγνωστική δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης και ταυτοποίησης 11 παθογόνων βακτηρίων που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα. Η μοριακή ανάλυση παρέχει, επίσης, και την ανάλυση 3 προδιαθεσικών γενετικών δεικτών. Η μοριακή ανάλυση με τον συνδυασμό της μεθόδου αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης και ανάστροφου υβριδισμού υπόσχεται γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Επιτρέπει τη σωστή διάγνωση, επιλογή θεραπείας και τον αποτελεσματικό επανέλεγχο της πορείας της νόσου μετά τη θεραπεία.

Αναλυτικά η μοριακή ανάλυση περιλαμβάνει:

 • Τον έλεγχο της γενετικής προδιάθεσης για την περιοδοντίτιδα.
 • Τη μοριακή ταυτοποίηση 11 περιοδοντικών βακτηρίων:
  Aggregatibacter actinomycetemcomitans
  Porphyromonas gingivalis
  Prevotella intermedia
  Tannerella forsythia
  Treponema denticola
  Peptostreptococcus micros
  Fusobacterium nucleatum/periodonticum
  Campylobacter rectus
  Eubacterium nodatum
  Eikenella corodens
  Capnocytophaga sp.

Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό μας άρθρο για την Περιοδοντίτιδα.

Πηγή: analysi.gr

EnglishRussia