Εξαγωγή εγκλείστων

Εξαγωγή εγκλείστων σωφρονιστήρων – Γιατί είναι απαραίτητη;

Οι τρίτοι γομφίοι ή φρονιμίτες, συνήθως εμφανίζονται σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 16 και 25. Η εξαγωγή είναι συχνά αναγκαία, όταν οι φρονιμήτες είναι έγκλειστοι, λόγω συνωστισμού στο στόμα η οποία εμποδίζει τα έγκλειστα  δόντια να ανατείλουν μέσω των ούλων. Ένας έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να ανατείλει σε λάθος γωνία, λόγω της έλλειψης χώρου μέσα στο στόμα.
Προβλήματα που προκύπτουν από έγκλειστους σωφρονιστήρες
Η θέση των σωφρονιστήρων παρεμποδίζει συχνά σημαντικά την κατάλληλη στοματική υγιεινή, με αποτέλεσμα την αύξηση της τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου. Αν ο φρονιμίτης έχει μερικώς ανατείλει, θα μπορούσε να εμφανιστεί φλεγμονή  καθώς  βακτήρια και  υπολείμματα τροφών  συσσωρεύονται γύρω από τον αυχένα του δοντιού. Πόνος, τρισμός, οίδημα, ακόμη και πυρετός θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα της φλεγμονής που περιβάλλει ένα  έγκλειστο δόντι που έχει μερικώς ανατείλει. Βλάβη στο παρακείμενο δόντι αλλά και ανεπιθύμητη μετακίνηση των άλλων δοντιών θα μπορούσε να συμβεί λόγω της ανατολής του  φρονιμίτη.  Μια κύστη μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται στην περιοχή του  έγκλειστου δοντιού, καταστρέφοντας την κάτω γνάθο και τo γύρω οστούν.

Πρόωρη αφαίρεση των  σωφρονιστήρων συνιστάται

  •     Για ορθοδοντικούς λόγους
  •     Η εξαγωγή των εγκλείστων δοντιών  μειώνει τον κίνδυνο της περιοδοντικής νόσου και της τερηδόνας.
  •     Έγκλειστα δόντια που δεν προκαλούν επιπλοκές σήμερα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα την απουσία επιπλοκών στο μέλλον.
  •     Επεισόδια περιστεφανίτιδας που προκύπτουν από έγκλειστους ή ημιέγκλειστους φρονιμίτες είναι συχνά και θεραπεύονται πλήρως με χειρουργική εξαγωγή.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση? – Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές?

Η χειρουργική εξαγωγή ενός εγκλείστου σωφρονιστήρα διαρκεί συνήθως 10-15 λεπτά. Μπορεί όμως να διαρκέσει περισσότερο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις.  Είναι μια επέμβαση που απαιτεί εμπειρία και την κατάλληλη χειρουργική εκπαίδευση. Συχνά υποτιμάται ο βαθμός δυσκολίας της. Λόγω της στενής ανατομικής σχέσης του κάτω φρονιμίτη με το κάτω φατνιακό νεύρο και του πάνω φρονιμίτη με το ιγμόρειο άντρο, μπορεί να εμφανιστούν οι παρακάτω επιπλοκές:

  •     Υπαισθησία κάτω φατνιακού νεύρου (μούδιασμα στο χείλος)
  •     Υπαισθησία γλωσσικού νεύρου (μούδιασμα στη γλώσσα)
  •     Βλάβη στα γειτονικά δόντια
  •     Μετεγχειρητική αιμορραγία
  •     Στοματοκολπική επικοινωνία (στους πάνω φρονιμίτες)
  •     Κάταγμα κάτω γνάθου

Η πιθανότητα να συμβεί κάποια από αυτές τις επιπλοκές μειώνεται σημαντικά όταν την επέμβαση εκτελεί ειδικός Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, ο οποίος έχει την απαραίτητη εξειδίκευση ώστε να προλάβει τις παραπάνω επιπλοκές αλλά κυρίως έχει την εμπειρία να τις αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο εάν και εφόσον συμβούν.

Call Now ButtonΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
EnglishRussia