Στόμα και Υγεία

Τηλ.: 231 122 2190 | Κίμωνος Βόγα 95, Θεσσαλονίκη, Ντεπώ 546 46 | info@stomaygeia.gr | Επικοινωνία

Τηλ.: 231 122 2190 Κίμωνος Βόγα 95, Θεσσαλονίκη, Ντεπώ 546 46 info@stomaygeia.gr | Επικοινωνία

Ανύψωση ιγμορείου

Τι είναι η ανύψωση ιγμορείου;

 

Η ανύψωση εδάφους ιγμορείου (sinus lift) είναι μια χειρουργική διαδικασία που έχει ως στόχο να αυξήσει την ποσότητα του οστού στην οπίσθια άνω γνάθο , στην περιοχή των προγομφίων και των γομφίων, μειώνοντας μέρος του όγκου του ιγμορείου, ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Όταν ένα φυσικό δόντι χάνεται, είτε λόγω της οδοντικής τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου ή λόγω οδοντικού τραύματος, η φατνιακή απόφυση αρχίζει να αναδιαμορφώνεται. Η νωδή (χωρίς δόντια) περιοχή που αποκαλείται ακρολοφία με την πάροδο του χρόνου χάνει συνήθως τόσο το ύψος και το πλάτος της.

Επιπλέον το επίπεδο του εδάφους του ιγμορείου γίνεται σταδιακά χαμηλότερο.

Συνολικά, αυτό οδηγεί σε απώλεια του όγκου του οστού το οποίο είναι διαθέσιμο για την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων, τα anipsosi-igmoriou-002οποία βασίζονται στην οστεοενσωμάτωση.

 

Ανύψωση εδάφους ιγμορείου

 

Ο στόχος της ανύψωσης ιγμόρειου είναι να μεταμοσχεύσει επιπλέον οστό στο ιγμόρειο, έτσι ώστε περισσότερη οστική μάζα να είναι διαθέσιμη για να υποστηρίξει ένα οδοντικό εμφύτευμα.

Η τεχνική ανύψωσης του ιγμορείου είναι μια καλά προβλέψιμη χειρουργική τεχνική αύξησης του όγκου της υπολειμματικής ακρολοφίας και ανάλογα με την οδό προσπέλασης προς την μεμβράνη του ιγμορείου, χωρίζεται σε κλειστού και ανοιχτού τύπου ανύψωση.

 

Ανοιχτή ανύψωση ιγμορείου

 

Στην ανοιχτού τύπου, αφού πρώτα αποκαλύψουμε το έξω τοίχωμα του ιγμορείου, ανοίγουμε ένα οστικό παράθυρο με τη χρήση φρεζών για να φτάσουμε στην μεμβράνη που επενδύει το εσωτερικό της κοιλότητας, και με ειδικά εργαλεία την αποκολλούμε και την απωθούμε προς τα πάνω.

Έπειτα τοποθετούμε ποσότητα οστικού μοσχεύματος μέσα στο ιγμόρειο άντρο. Μετά από ένα διάστημα επούλωσης 4-5 μηνών στη περιοχή αυτή θα μπορεί να γίνει τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

 

Κλειστή ανύψωση ιγμορείου

 

Στην κλειστού τύπου η προσπέλαση προς το εσωτερικό του ιγμορείου γίνεται χωρίς την διάνοιξη οστικού παραθύρου.

Χρησιμοποιούνται ειδικού τύπου οστεοτόμοι που με λεπτούς χειρισμούς μας βοηθούν να ανυψώσουμε τοπικά το έδαφος του ιγμορείου και να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα ταυτόχρονα, με την χρήση ή όχι μοσχευματικών υλικών.

Ταυτόχρονη τοποθέτηση του εμφυτεύματος μπορεί να γίνει και με την ανοιχτού τύπου ανύψωση αρκεί να υπάρχει τουλάχιστον 3-4 χιλιοστά οστό από την ακρολοφία μέχρι το έδαφος του ιγμορείου.

Ενώ για να μπορέσουμε να κάνουμε την κλειστού τύπου ανύψωση, η απόσταση του εδάφους του ιγμορείου μέχρι την φατνιακή ακρολοφία θα πρέπει είναι τουλάχιστον 6-7 χιλιοστά.

EnglishRussia