Ακρορριζεκτομές – κύστεις

H ακρορριζεκτομή είναι μία τεχνική που χρησιμοποιείται στη χειρουργική στόματος κατά την οποία, εκτός από την αφαίρεση των παθολογικών ιστών, συναφαιρείται και τμήμα του άκρου της ρίζας μήκους περίπου 2-3 χιλιοστών (ακρορρίζιο), το οποίο στη συνέχεια εμφράσσεται με ειδικά βιοσυμβατά υλικά. Το πλεονέκτημα της τεχνικής είναι ότι διατηρείται το δόντι στο στόμα και ότι είναι ελάχιστα επεμβατική. Γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και διαρκεί συνήθως περίπου 20 λεπτά.

Η ακρορριζεκτομή έχει ένδειξη όταν:
– η ενδοδοντική θεραπεία για κάποιους λόγους έχει αποτύχει, όπως η θραύση μικρο- εργαλείου μέσα στη ρίζα του δοντιού, η έξοδος εμφρακτικού υλικού από την ρίζα
– σε δόντια με προσθετικές εργασίες (στεφάνες, γέφυρες) , όπου συχνά είναι δύσκολη η διενέργεια ή επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας.
– έχουμε κύστεις ή αποστήματα στην περιοχή της ρίζας του δοντιού

ΚΥΣΤΕΙΣ ΤΩΝ ΓΝΑΘΩΝ

Κύστη ονομάζουμε μια παθολογική κοιλότητα, της οποίας το τοίχωμα επαλείφεται από επιθήλιο, και περιέχει υγρό. Τα οστά των γνάθων, η άνω και κάτω γνάθος, είναι τα οστά με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κύστεων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό οφείλεται στην άφθονη ποσότητα των επιθηλιακών υπολειμμάτων που μπορεί να παραμείνουν στα οστά των γνάθων και στην στενή σχέση των γνάθων με παθολογικές καταστάσεις των δοντιών.
Οι κύστεις αναπτύσσονται μέσα στο οστούν ασυμπτωματικά και συνήθως αποτελούν τυχαίο εύρημα στις ακτινογραφίες των γνάθων. Προκαλούν συμπτώματα μόνο όταν μεγαλώσουν πολύ σε μέγεθος ή αν επιμολυνθούν.

Call Now ButtonΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
EnglishRussia